The retelling of June 6, 1944, from the perspectives of the Germans, US, British, Canadians, and the Free French. Marshall Erwin Rommel, touring the defenses being established as part of the Reich's Atlantic Wall, notes to his officers that when the Allied invasion comes they must be stopped on the beach. "For the Allies as well as the Germans, it will be the longest day"
Filme asemănătoare cu Cea mai lungă zi - The Longest Day (1962)
Dacă îți place Cea mai lungă zi - The Longest Day (1962), e posibil să îți placă și filmele de mai jos.
Filme similare sunt obținute folosind genuri și subiecte similare.
Un film extrem de apreciat de critici, laureatul a șapte Premii Oscar în 1970 (inclusiv Oscarul pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun actor” - George C. Scott), Patton este un fascinant portret al unuia dintre cele mai mari genii militare ale secolului 20. Carismatic și înflăcărat, Patton își concepea singur uniformele, purta pistoale cu șase gloanțe și mâner de fildeș și era convins că în viețile sale anterioare fusese un războinic. Prin manevrele sale l-a înlăturat pe Rommel din Africa, iar după Ziua-Z și-a condus trupele într-o campanie imposibil de oprit, pe întreg teritoriul Europei. A devenit singurul general al Aliaților de care naziștii s-au temut cu adevărat. Însă era pe cât de genial, pe atât de rebel și, după cum artă acest film construit pătrunzător și cu un simț de observație ascuțit, singurul inamic pe care Patton nu l-a putut înfrânge niciodată a fost propria lui personalitate schimbătoare.
Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un comandant al Marinei SUA trebuie să conducă un convoi aliat in timp ce este urmărit de un grup de submarine germane.
Povestea evacuării miraculoase a soldaților aliați din Belgia, Marea Britanie, Canada și Franța, care au fost încolțiți și înconjurați de armata germană de pe plajele și rada orașului Dunkerque (în nordul Franței) între 26 mai și 4 iunie 1940, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Filmul lui Gibson spune povestea contestatarului adventist Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme datorită convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific. Filmul se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniți, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de președintele american Harry Truman.
Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.
În 1965, prima bătălie dintre americani și vietnamezi a avut loc, când 400 de soldați americani au fost înconjurați de 2000 de inamici pe teritoriul vietnamez. În fruntea lor se aflau locotenent-colonelul Harold Moore, comandantul Batalionului 1 din trupele de cavalerie, și reporterul Joseph Galloway de la Associated Press. Moore și-a încurajat soldații înainte de luptă, promițând că va fi primul pe câmpul de luptă și ultimul care va pleca, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Filmul "Am fost cândva soldați... și tineri" prezintă drama soldaților și familiilor lor, oferind un omagiu celor care au luptat și murit, inspirat de o carte adevărată. Această bătălie din Vietnam nu a avut învingători; a fost un război pentru apărarea casei și a valorilor.
Povestea urmareste un grup de recruti germani in Primul Razboi Mondial in drumul lor de la idealism la deziluzie. Asa cum spune prsonajul principal (Lew Ayres), "Traim in transee si luptam. Incercam sa nu fim ucisi - asta e tot."
Filmul este o antologie de scene faimoase: Ayres prins intr-un crater de obuz impreuna cu omul pe care il omorase; prima intalnire intre veterani si recruti; infanteristi secerati de mitraliere; lumina lunii care inoata impreuna cu fermiere frantuzoaice; discursul pacifist al lui Ayres; si culminand cu impuscarea mainii unui soldat care dorea sa atinga un fluture.
La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, o companie de soldați americani devin camarazi apropiați atunci când se confruntă cu rezistența feroce a japonezilor în una dintre cele mai crâncene bătălii ale războiului, cea din insula Guadalcanal.
Una dintre cele mai negre părți ale naturii umane este capacitatea de a porni un război, și nimic nu e mai pervers sau destructiv decât Războiul Civil. Acesta separă prieteni și vecini, si învrăjbește frate cu frate. Războiul Civil din 1936 care a dus la aproape 40 de ani de dictatură a lui Franco, a fost teribil pentru Spania... „Labirintul faunului” povestește urmările războiului, depășind drama istorică și aducând la viață ororile Spaniei fasciste. Este un emoționator cu elemente fantastice si clasice ale genului gore a la Toro. O poveste pentru adulți, o dovada a puterii imaginației. O poveste gotică pe fundalul represiunii franțuzești post-război... O poveste fără vârstă despre bine și rău, despre curaj și sacrificiu, despre dragoste și pierderi...
După ce prizonierii de război britanici au construit un pod de cale ferată foarte important, în Burma ocupată de inamic, comando-urile Aliaților primesc misiunea de a-l distruge, într-una dintre cele mai memorabile experiențe cinematografice ale tuturor timpurilor.
Operația purta numele de cod “Valkyrie", ca și planul de urgență care trebuia pus în aplicare în cazul unei revolte împotriva guvernului nazist. Acest plan a fost modificat de conspiraționiștii care voiau să fie siguri de succes însă, din motive diverse, pe data de 20 iulie 1944 complotul a dat greș. Toți cei implicați au fost executați după un proces sumar. Bryan Singer (Usual Suspects, X-Men) izbutește un film perfect pentru vremurile noastre de ambiguitate și re-evaluări.
În Al Doilea Război Mondial, Max Vatan, spionul aliaților, se îndrăgostește de o spioană franceză care ar putea fi agent dublu, însă el vrea să-i dovedească nevinovăția.
Film de razboi, evocare a asaltului trupelor americane, poloneze si britanice, pentru capturarea unui pod important din spatele liniilor de front germane. Asaltul s-a realizat printr-o complicata actiune a parasutistilor si trupelor blindate.
Povestea adevărată a fotografului Elizabeth „Lee” Miller, un model de modă care a devenit corespondent de război apreciat pentru revista Vogue în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Povestea ne poartă în aprilie 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în centrul atenției este Wardaddy, un sergent american cu mare experiență în luptă. Împreună cu echipajul său de cinci oameni, Wardaddy conduce un tanc Sherman supranumit Furia și pătrunde în spatele liniilor inamice pentru o misiune cvasi-sinucigașă care ar trebui să dea ultima lovitură forțelor armate ale Germaniei naziste.
Bazat pe povestea adevărată a legendarului analist criptografic Alan Turing, filmul înfățișează cursa contra timp a lui Turing și a echipei sale uimitoare de spărgători de coduri la școala guvernamentală top-secretă de coduri și cifruri a Marii Britanii, în timpul celor mai negre zile din cel de-al doilea război mondial.
În Franța ocupată de germani Shosanna Dreyfus privește neputincioasă cum familia ei este executată de colonelul nazist Hans Landa. Shosanna scapă ca prin urechile acului și fuge la Paris, unde-și creează o nouă identitate ca proprietar și proiecționist de cinema. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine organizează un grup de soldați evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziștilor. Cunoscuți sub numele de „Ticăloșii”, trupa lui Raine o adoptă pe actrița și agenta sub acoperire de origine germană Bridget von Hammersmark într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea imperiu. Soarta unește drumurile personajelor in cadrul unei săli de cinema, unde Shosanna este hotărâtă să-și ducă la îndeplinire propriul ei plan de răzbunare.
După ce familia lui se mută din Berlin în Polonia, un băiat se împrietenește cu un altul ce locuiește dincolo de gard, fără să știe că acesta este un deținut evreu.
În timp ce trupele Statelor Unite asaltează plajele Normandiei, trei frați sunt căzuți morți pe câmpul de luptă, cel de-al patrulea fiind prins în spatele linilor inamice. Căpitanul John Miller și șapte oameni sunt însărcinați cu penetrarea teritoriului deținut de germani și aducerea băiatului acasă.
În Finlanda lui 1944, un fost soldat găsește aur în sălbatica Laponie și pornește la drum cu mica avere către cel mai apropiat oraș, însă are de înfruntat soldați naziști conduși de un ofițer SS nemilos.
Într-o dimineață liniștită de Duminică, în decembrie, când copiii se joacă, iar familiile merg la biserică, avioane de luptă japoneze au brăzdat cerul, lansând un atac surpriză asupra forțelor armatei americane din Pearl Harbor, Hawaii. Această zi care a scos America din izolarea sa liniștită și a aruncat-o în plin război, schimbând cursul istoriei, este oglindită într-un film despre patriotism, pasiune și dragoste.
Povestea se axează pe evenimentele din 7 decembrie 1941, care au schimbat viața a doi tineri și curajoși piloți (interpretați de Ben Affleck și Josh Hartnett) și a unei asistente medicale frumoase și devotate (interpretată de Kate Beckinsale). Este povestea unei victorii eroice, a curajului și a dragostei fără limite, a impactului devastator al războiului.
În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului. Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.
O cronică a vieții lui Louis Zamperini, un alergător olimpic care a fost luat prizonier de forțele japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.
Aprilie 1940. Ochii lumii sunt pe Narvik, un orășel din nordul Norvegiei, o sursă de minereu de fier necesar mașinii de război a lui Hitler. În două luni de război aprig de iarnă, liderul german se confruntă cu prima sa înfrângere.
Aceasta este povestea lui Jann Mardenborough, un tânăr care are șansa să-și împlinească un vis ce părea de neatins. Pasionat până la obsesie de jocul video Gran Turismo, Jann câștigă o serie de competiții organizate de Nissan, iar asta îl pune la volanul unei mașini de curse reale și îi dă șansa să participe la curse oficiale. Film bazat pe o poveste reală.
Filmul urmărește povestea intensă a unui procuror ambițios care, în timp ce investighează un caz de corupție la nivel înalt, descoperă o conspirație ce amenință să dezvăluie secrete întunecate ale propriei sale familii. Pe măsură ce urmărește firul corupției, el este prins între datoria profesională și loialitatea față de cei dragi. Într-o cursă contra cronometru pentru adevăr, protagonistul trebuie să decidă ce este dispus să sacrifice pentru a aduce justiția în fața lumii.
Filmul oferă fascinanta poveste adevărată a unui grup de șase foști soldați care au avut de întrecut obstacole imense atunci când teroriștii au atacat o bază diplomatică americană pe 11 septembrie 2012. Când nimic nu a mers conform planului, șase bărbați au avut curajul să facă ceea ce a fost nevoie.
Câștigătorii premiului Oscar, Matt Damon și Christian Bale sunt protagoniștii filmului Marea provocare: Le Mans ’66. Filmul este bazat după o poveste adevărată, inspirată din viața lui Carroll Shelby, un designer revoluționar al industriei americane de mașini și a neînfricatului șofer britanic Ken Miles. Ei s-au luptat cu birocrația corporatistă, cu legile fizicii, cât și cu propri demoni pentru a putea construi o mașină de curse revoluționară pentru compania Ford Motor Company. Astfel, au reușit să detroneze titlul deținut de Enzo Ferrari în cadrul cursei de 24 de ore din Franța din 1966, pe pista Le Mans.
Povestea lui Tim Ballard, un fost agent guvernamental american, care renunță la slujbă pentru a-și dedica viața salvării copiilor de la traficanții sexuali la nivel mondial.